Toverkids is de jeugdafdeling van Theater Toverlei. Toverlei is opgericht door Saskia van Iterson en zij heeft in 2007 ook het idee opgevat om een aparte jeugdafdeling op te richten met jongeren tussen de 8 en 12 jaar. De groep heeft ongeveer tussen de 12 en 15 spelers.

Toverkids voert producties op onder de vlag van Toverlei. Ieder jaar start de groep met toneellessen onder leiding van een docent. Momenteel is dit Floor Punselie. Zij doet allerlei oefeningen, transformaties, bewegingen, en improvisaties om de kinderen op een leuke spelenderwijs te leren toneelspelen. Toverlei vindt het belangrijk dat de kinderen zich leren uiten, luisteren naar anderen, bewegen, spanning overwinnen om voor een groot publiek te spelen, plezier hebben en nog veel meer.

In de periode tot kerst krijgt docent Floor zicht op de talenten van de jonge spelers. Vlak voor de kerstvakantie houdt Floor een brainstormsessie met de kinderen over de inhoud van het stuk dat na de vakantie ingestudeerd gaat worden. De creativiteit en de ideeën van de kinderen staan dus centraal bij het maken van de voorstelling. In de kerstvakantie schrijft ze het script voor de voorstelling en krijgen de kinderen een rol toebedeeld die bij hen past. 

Na de kerstvakantie begint het instuderen van het toneelstuk dat eind maart op de planken moet. Floor wordt hierbij begeleid door een team van leden van Toverlei die het decor, de kleding, de vormgeving en het licht en geluid verzorgen. Op deze manier kan Floor zich helemaal wijden aan het toneelstuk, zonder daarnaast nog eens zorgen te hebben voor overige taken.

Eind maart spelen de kinderen meestal 4x het toneelstuk voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, tantes en ooms. Het is een ware happening als zij op de planken staan en hun spanning hebben weten te overwinnen om vervolgens frank en vrij hun toneelstuk op te voeren.

Over de docent: 
Hoi! Ik ben Floor, ik ben 35 jaar en ik woon in Leiden. Ik ben actrice, zangeres en regisseuse. Ook dit jaar heb ik weer de eer te mogen samenwerken met de Toverkids, want wat een feestje is dat! Tijdens de lessen werken we hard aan verschillende aspecten van theatermaken en toneelspelen, maar het allerbelangrijkste is het plezier en de creativiteit van de kinderen. Onze eindvoorstelling maken we dan ook samen, gebaseerd op de ideeën van de spelers. 
Theater Toverlei bedankt: