Toverkids is de jeugdafdeling van Theater Toverlei. Toverlei is opgericht door Saskia van Iterson en zij heeft in 2007 ook het idee opgevat om een aparte jeugdafdeling op te richten met jongeren tussen de 8 en 12 jaar. De groep heeft ongeveer tussen de 12 en 15 spelers.

Toverkids voert producties op onder de vlag van Toverlei. Ieder jaar start de groep met toneellessen onder leiding van een docent, verbonden aan een jeugdtheaterschool. Hij doet allerlei oefeningen, transformaties, bewegingen, zang en improvisaties om de kinderen op een leuke spelenderwijs te leren toneelspelen. Toverlei vindt het belangrijk dat de kinderen zich leren uiten, luisteren naar anderen, bewegen, spanning overwinnen om voor een groot publiek te spelen, plezier hebben en nog veel meer.

In de periode tot kerst krijgt de docent zicht op de talenten van de jonge spelers. Hij kan dit benutten door in het script dat hij daarna gaat schrijven de kinderen een rol toe te bedelen die bij hen past. In de kerstvakantie heeft hij de rolverdeling klaar en kunnen de kinderen beginnen met het leren van de teksten bij de hun toegewezen rollen.

Na de kerstvakantie begint het instuderen van het toneelstuk dat eind maart op de planken moet. Daarnaast wordt de docent begeleid door een team van leden van Toverlei die het decor, de kleding, de vormgeving en het licht en geluid verzorgen. Op deze manier kan de docent zich helemaal wijden aan het toneelstuk, zonder daarnaast nog eens zorgen te hebben voor overige taken.

Eind maart spelen de kinderen meestal 4x het toneelstuk voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, tantes en ooms. Het is een ware happening als zij op de planken staan en hun spanning hebben weten te overwinnen om vervolgens frank en vrij hun toneelstuk op te voeren.
Theater Toverlei bedankt: