Odysseus, de man van de duizend listen en koning van Ithaka, trok twintig jaar geleden ten strijde tegen de stad Troje. Tien jaar heeft die oorlog geduurd en nog eens tien lange jaren zwerft Odysseus rond over de Griekse zeeën, op weg naar huis... 

Zijn enige zoon Telemachos kent zijn vader alleen uit verhalen. Zijn vrouw Penelopee moet de in het paleis verzamelde en op macht beluste vrijers van het lijf houden. De grillige Griekse goden, hoog op de berg Olympos, spelen met zijn lot en maken het hem niet gemakkelijk. Gelukkig is onder hen Athene die het goddelijk hoofd koel houdt en Odysseus werkelijk ondersteunt in zijn terugkeer naar zijn geliefde eiland.

Als vertaler van ‘Odysseia’, de weergaloze verzen van De Dichter Homeros, heeft Imme Dros als geen ander deze tekst ingedikt tot een zeer speelbare en humorvolle toneelversie waarin de terugkeer van Odysseus centraal staat.

Over de theatermaker.
Theatermaker Willem le Mair deed ooit tijdens studie sociale pedagogiek als bijvak Theaterwetenschap, toen hij voor het eerst met de theaterpraktijk kennismaakte. Hij nam spellessen bij het toen zo populaire werktheater en ontwikkelde een passie voor het theater. Hij besloot full time theater te gaan maken en richtte een eigen jeugdtheatergezelschap op waarmee ze rondtrokken door Nederland. In Rotterdam volgde hij de opleiding spel & regie aan het Rotterdams Centrum voor Theater die hij afsloot met studentengezelschap De Kromme Nieuwe Scene met Midzomernachtdroom in de Utrechtse Schouwburg. Daarna volgde vele regies bij amateurgezelschappen & theaterprojecten. Hij gaf ook dramales op diverse middelbare scholen in Leiden.
Met Theater Maatwerk Rotterdam, een professioneel theatergezelschap met acteurs met een verstandelijke beperking, trok hij door Europa met grote openluchtvoorstellingen. In het eigen theater te Rotterdam ontstond een alternatieve theaterschool waar deze getalenteerde spelers zich verder konden ontwikkelen. Als regisseur (en later ook als toneelschrijver) heeft hij o.a. met een jeugdtheatergezelschap voorstellingen gemaakt gebaseerd op de verhalen van 1001 nacht (‘Woestijnrozen’), de problematiek van AMA’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) in ‘Suya, de wereld op zijn kop’ en de spirituele zoektocht van een ballonvaarder (‘Luchtreiziger’). Daarnaast werkt hij werkt als coördinator en organisator van activiteiten & optredens voor ouderen op het SWZ Ontmoetingspunt Sophieke in Wassenaar.

Speeldata: vr 3, za 4 & vr 10, za 11, zo 12 (matinee) november.
Aanvang:  20.00u, m.u.v. van zo 12 november: 14.30u
Entree € 15,-
Reserveren kunt u hier
Locatie: Theater Toverlei, de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp




Theater Toverlei bedankt: